Vučić o sastancima sa Lajčakom i Palmerom

0
92

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, a govorio je i o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna ove godine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera. Predsednik je rekao da su razgovori bili korektni i da su se ticali tema u budućem dijalogu. Vučić je rekao da će se Srbija odazvati pozivu u Brisel i da ćemo uvek biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali da nećemo biti spremni da razgovaramo o bilo kakvom poniženju Srbije. On je dodao da je spreman da, pre ili nakon nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o dijalogu Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i da je spreman da odgovori i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju, ukoliko takvu zainteresovanost pokažu.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i da se nada da će u narednom periodu, u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU.  Govoreći o ekonomiji, predsednik Vučić je naveo da je 2014. godine bio primoran da radi finansijsku konsolidaciju, da su se smanjivale i plate i penzije kako bismo danas mogli da imamo koristi od toga. Predsednik Vučić je naveo da je pred nama drugačiji period i da ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije. On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulcije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here