Branko Dragaš – Pandemija je doprinela da se napravi još veće raslojavanje u ekonomskom smislu

0
193

Ekonomista Branko Dragaš je rekao da je raslojavanje, u ekonomskom smislu, još veće posle pandemije, kao i da ima milijardera koji izbegavaju da plate poreze i koji su svoje bogatstvo čak i u vreme ekonomske krize uvećavali, dok su prihodi siromašnih slojeva dodatno opali.

Grupa G7 je blizu istorijskog dogovora kojim bi se drastično preoblikovala pravila u međunarodnom oporezivanju, korišćenjem globalne minimalne stope poreza na dobit kako bi se sprečila zloupotreba sistema. Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc je rekao da je uveren da bi dogovor mogao da bude postignut te da bi taj dogovor zaista mogao da promeni svet. Pitali smo ekonomistu Branka Dragaša koliko bi globalne minimalne stope poreza mogle da budu korisne i da li je to izvodljivo u praksi?

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je da je G7 blizu sporazuma koji bi pokrenuo nezaustavljiv trend kojim bi se implementirale poreske reforme. Posle sastanka G7 u Londonu, pregovori o globalnom poreskom sistemu nastaviće se i na samitu G20 u Veneciji sledećeg meseca. Le Mer je kazao da Francuska želi da poreska stopa bude minimalna, na osnovu predloga od 15 odsto koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden. Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc je rekao da je uveren da bi dogovor mogao da bude postignut i da bi takav dogovor u velikoj meri izmenio svet. Analizirajući dešavanja u vezi sa novinama u oporezivanju, ekonomista Branko Dragaš je rekao da nema mnogo poverenja u svetske moćnike i da je dosadašnje uređenje već dovelo do toga da bogati još više uvećaju svoje bogatstvo, čak i za vreme ekonomske krize nastale usled pandemije virusa, dok su se prihodi siromašnijih slojeva društva samo smanjivali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here