Zoran Ostojić – Može se očekivati da će vlast neke zahteve opozicije u vezi sa izborima uvažiti

0
129

Novinar Zoran Ostojić je rekao da je moguće da vlast usvoji neke zahteve opozicije, jer joj je u interesu da ne dobija negativne ocene od strane Evropske komisije i Evropskog parlamenta, ali je problem što ima više grupacija opozicionih stranaka sa različitim zahtevima.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je razgovor opozicione grupacije stranaka sa evroparlamentarcima putem video linka o izbornim uslovima bio konsultativan da bi se utvrdila agenda kako u narednom periodu doći do slobodnih medija u Srbiji, kao i slobodnog izbornog procesa, bez pritisaka na građane. Upitali smo novinara Zorana Ostojića može li se očekivati da će zahtevi opozicije biti uvaženi i da će se stvoriti uslovi za fer i poštene izbore.

Prema rečima Zorana Lutovca, najvažniji ciljevi koji su postavljeni u platformi su sloboda medija i pravo građana na slobodne izbore, pa će tema dijaloga biti kako da se ostvare ti ciljevi. On je podsetio da neka rešenja koja je ta grupacija u svojoj platformi predložila mogu da se sprovedu i putem donošenja leks specijalisa. Lutovac je istakao da postoji samo jedan pravi dijalog o unapređenju izbornih uslova, a to je onaj u kojem posreduju evroparlamentarci, a ne onaj koji se odvija uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je dodao, on ne očekuje da evroparlamentarci zastupaju opoziciju, već evropske vrednosti i sve ono što su u svom izveštaju naveli. Analizirajući uslove koje je deo opozicije postavio, kao i razgovore sa posrednicima iz Evropske unije, novinar Zoran Ostojić je rekao da je moguće da će vlast usvojiti neke zahteve, ali je upitno s koje strane opozicije će ti zahtevi doći, s obzirom na to da, prema njegovim rečima, ima više opozicionih blokova u Srbiji. Ostojić je dodao da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći šta je to što bi od uslova vlast mogla prihvatiti, kao i da bi glavna motivacija predstavnika režima da prihvati određene uslove bila da ne dobije nove negativne poene u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here