Branko Dragaš – Srbija gubi veliki novac zbog loše poreske politike

0
136

Ekonomista Branko Dragaš je ukazao na nedostatke poreske politike u Srbiji, kao i na visinu poreza, zbog čega mnogi izbegavaju da porez plate u Srbiji, te budžet ostaje bez velike količine novca koja bi se od strane velikih firmi mogla dobiti.

Pre nekoliko dana je objavljeno da je američki gigant u svetu video-igara Tejk tu interaktiv kupio beogradski Nordeus, kreatora najmasovnije sportske mobilne igrice „Top Eleven“ i to za potencijalnih 378 miliona dolara. Od 2013. godine vlasništvo nad Nordeusom prebačeno je u Irsku, na kompaniju stacioniranu u Dablinu. Ovo je bitno zbog pitanja gde će biti plaćen porez na kapitalnu dobit od prodaje kompanije. U Srbiji je porez 15 odsto, ali čak i da je vlasništvo ostalo u Srbiji porez ne bi bio plaćen, s obzirom da se porez ne plaća ukoliko je kompanija u vlasništvu duže od 10 godina. S druge strane, porez na kapitalnu dobit u Irskoj je 33 odsto. Pitali smo ekonomistu Branka Dragaša gde bi trebalo da bude plaćen porez za kupovinu Nordeusa, kao i da prokomentariše stav pojedinaca da ovakvim kupovinama u Srbiji ostaju porezi i doprinosi na plate koje su visoke, ali da porez na dobit, intelektualno vlasništvo i uticaj na ostatak privrede odlaze tamo gde je centrala kompanije.

Primeri uspešnih kompanija, kao što je to slučaj sa softverskim „Nordeusom” koji je ovih dana prodat američkoj firmi iz iste branše za 378 miliona dolara, pokazuju da su sedišta ovih firmi, iako one posluju u Srbiji, mahom registrovane u drugim zemljama. Najčešće u onim gde su porezi na kapitalnu dobit niži ili ih uopšte nema, popularno rečeno u poreskim rajevima. Tako je i ova firma, kreator video-igrica, s 90 odsto udela registrovana u Irskoj u kojoj nema ove vrste poreza što znači da ga na ovu transakciju uopšte neće platiti. U toj zemlji kompanije imaju pravo oslobađanja od nameta na domaći i strani prihod. Ekonomista Branko Dragaš ukazao je na pogrešnu i lošu poresku politiku koju vodi naša zemlja, u kojoj je poreska stopa prilično visoka, pa velike kompanije izbegavaju da plaćaju porez u Srbiji. Upravo zbog toga, veliki novac koji bi mogao da uđe u budžet, odlazi u druge zemlje sa povoljnijom poreskom politikom. On je istakao da bi poreska stopa u Srbiji morala da se smanji, ali i da se velikim komapnijama ponudi bar za pola procenta niža poreska stopa, kako bi odlučile da porez plate u Srbiji i time ostavile državi velike količine novca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here