Ana Brnabić sa ministrom spoljnih poslova Italije

0
64

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom o najvažnijim ekonomskim i političkim procesima u zemlji i regionu i podršci koju Rim na svim nivoima pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom. Nakon sastanka premijerka je istakla da Srbija pomno prati oporavak Italije od posledica pandemije koronavirusa, imajući u vidu da je ta zemlja među najznačajnijim partnerima Srbije na ekonomskom polju, pri čemu je poručila da bez jake Italije ni naša zemlja ne može biti jaka. Brnabić je, govoreći o reformama koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, naglasila da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera, a da se Italija još jednom pokazala kao država prijatelj u procesu proširenja time što se iskreno založila za njihovo otvaranje. Prema njenim rečima, od posebne važnosti je i stabilnost regiona kako u ekonomskom tako i u političkom smislu i zato Beograd čini sve da pokrene dijalog sa Prištinom, kao i da osnaži regionalno ekonomsko povezivanje.

Šef italijanske diplomatije je pohvalio napore Srbije u borbi protiv pandemije i vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa, istakavši će to morati da uvide i druge zemlje, ne samo regiona, već i EU. Kada je reč o proširenju EU, Di Majo je naglasio da je Srbija prirodni deo Evrope i da joj zato Italija pruža svaku vrstu podrške na tom putu, a da bilateralni odnosi predstavljaju primer i drugim članicama Unije. On je, takođe, rekao da je saglasan da će zajednička sednica dveju vlada dati dodatni podsticaj kvalitetnim međudržavnim odnosima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here