Vladimir Vučinić – Uvođenje funkcije sekretara veća značajno bi rasteretilo sudije

0
312

Vladimir Vučinić, advokat i bivši sudija Višeg suda u Beogradu rekao je da bi uvođenje funkcije sekretara veća značajno rasteretilo sudije, a za poboljšanje celokupnog stanja u pravosuđu trebalo bi da se suđenja odvijaju u kontinuitetu i poboljša materijalno stanje pravosudnih funkcionera.

Sudski procesi u Srbiji često nemaju samo jedan završetak, već se ulaganjem žalbe potraga za pravdom nastavlja. Tada se predmet prepušta Apelacionom sudu koji presude ili potvrđuje ili ih obara. U Srbiji postoje četiri Apelaciona suda koja su nadležna za različite delove zemlje, dok Beogradski sud ima i dodatno zaduženje-za organizovani kriminal, ratne zločine i visoko tehnološki kriminal. Stručnjaci kažu da presude prvostepenih sudova padaju zbog opšte slike u pravosuđu i kvaliteta rada svih delova sistema. Kako poboljšati rad u pravosuđu upitali smo bivšeg sudiju Višeg suda u Beogradu Vladimira Vučinića.

Početkom prethodne godine, predsednica Društva sudija Srbije, Snežana Bjelogrlić, izjavila je da ovo udruženje poslednjih deset godina intenzivno ukazuje na neravnomernu opterećenost sudova i sudija, koja je višestruko povećana reformom od 2009. godine. Prema njenim rečima, Beograd, u čijim sudovima se rešava više od 60 odsto svih predmeta u Srbiji, predstavlja najupečatljiviji primer neravnomerne opterećenosti i preopterećenosti sudija brojem predmeta. Ona je naglasila da to utiče na efikasnost i kvalitet rada i sudija i sudova i, naročito, na nezadovoljstvo građana, a time se slabi ugled sudstva. Snežana Bjelogrlić je ukazala i da je potrebno pažljivo preispitati i izmeniti zakone o mreži sudova, o nadležnosti sudova, ali i odluke o potrebnom broju sudija i pratećeg osoblja, naročito sudijskih pomoćnika i savetnika. Vladimir Vučinić, advokat i bivši sudija Višeg suda u Beogradu saglasan je sa tim da su sudije preopterećene, pa rešenje vidi u uvođenju funkcije sekretara veća koji bi sudiju oslobodio administrativnih poslova, a koji bi po obrazovanju morao biti diplomirani pravnik. On je dodao i da za opšte poboljšanje u pravosuđu Srbija treba da prihvati anglosaksonski model prema kome se suđenja odvijaju u kontinuitetu, ali i da poboljša materijalno stanje pravosudnih funkcionera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here