Proizvođači malina nezadovoljni otkupnom cenom

0
230

Proizvođače malina razljutile su prve otkupne cene tog voća jer se drastično razlikuju. U mačvansko-kolubarskom kraju otkup je počeo po cenama od 350 do 380 dinara po kilogramu, dok se u ivanjičko-ariljskom području za to voće nudi od 200 do 250 dinara za kilogram.

Malina će ove godine zbog vremenskih nepogoda biti upola manje i otkupna cena ne bi smela da bude niža od 320 dinara rečeno je u Asocijaciji proizvođača malina i kupina. Malina ne bi smela da bude jeftinija i zbog naraslih troškova i poskupljenja svih proizvoda, od robe široke potrošnje do one za specijalne namene među kojima i za poljoprivredu. Iz asocijacije su poručili da proizvođači malina neće dozvoliti da ih „opljačkaju“ otkupljivači koji tvrde da ne mogu da plate malinu, a „odnekud dobijaju pare jer grade luksuzne poslovne prostore i imaju vozni park kao milioneri. Kako su rekli u asocijaciji otkupljivači tvrde da nemaju zaradu na izvozu malina, a prošle godine su je otkupili po 200 dinara, a prodavali po 400 dinara.

Otkupljivači očekuju da će se trajnije otkupne cene malina formirati za pet-šest dana kada počne berba i u brdsko-planinskom predelu. Ovih dana je počela berba u ravničarskom  delu Srbije, Mačvi i Ljuboviji i pošto su to prve obrane maline otkupljivači su počeli da se utrkuju i zato nude više cene nego u ariljskom kraju. Neke firme su ostale dužne da prošle godine isporuče ugovorenu količinu pa su zbog toga požurile u otkup i zato nude više cene za prve obrane maline u mačvanskom kraju, dok su u ariljskom kraju objavljene akontne cene. To znači da kada se cene stabilizuju na tržištu, a budu veće od tih akontnih proizvođačima će se doplatiti razlika, istakli su otkupljivači. Za proizvođače je najbolje da imaju stabilnu cenu, bez ovih oscilacija i otkupljivači su rekli da nije sporno da proizvođači imaju troškove i da nijedna cena nije dovoljno visoka za berbu na ovakvim temperaturama, ali da sa druge strane cene reguliše tržište ponude i tražnje.

Oko 70 odsto malina iz Srbije izveze se u evropske zemlje, najviše u Nemačku, a izvesna količina se proda i na američkom tržištu. Malina prve klase „rolend“, proizvedena u Srbiji je kvalitetnija od tog voća koje proizvodi Poljska, koja je među najvećim svetskim proizvođačima malina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here