Milan Veruović – Zvanična verzija ubistva Đinđića ne prikazuje taj događaj onako kako se odigrao

0
324

Nekadašnji prvi pratilac premijera Zorana Đinđića, Milan Veruović, rekao je da prava verzija ubistva pokojnog premijera, kao ni dokazi u vezi sa tim događajem, nisu izneti čak ni na suđenju za to ubistvo.

Milan Veruović, nekadašnji prvi pratilac pokojnog premijera Đinđića, izjavio je da je zvanična verzija atentata lažna, da nikada nije sprovedena rekonstrukcija atentata na licu mesta i da su odgovorni za ubistvo premijera još uvek na slobodi. Ova izjava često se stavlja u kontekst inicijative pojedinih političkih organizacija za oslobađanje ili pomilovanje osuđenih za ubistvo Zorana Đinđića. Da li se slaže sa ovom inicijativom upitali smo Milana Veruovića.

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svetu. Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek. Ipak, politička pozadina ubistva Đinđića, koji je bio prvi demokratski premijer Srbije, nije istražena. Dao javnosti mišljenja je da okolnosti ovog ubistva nisu nikada razrešene zato što za to nije postojala politička volja. Milan Veruović, nekadašnji šef obezbeđenja premijera Zorana Đinđića rekao je da ne želi da komentariše inicijative pojedinih političkih organizacija za oslobođanje onih koji su osuđeni za ubistvo Zorana Đinđića, ali da ostaje pri tvrdnjama da čak ni na samom suđenju, ovaj događaj nije rekonstruisan u skladu sa istinom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here