Borko Stefanović o međustranačkom dijalogu bez posrednika iz EU

0
87

Deo opozicije vodi međustranački dijalog uz posredovanje predstavnika EU dok se drugi deo odlučio za pregovore u kom je posrednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Upravo tu drugu grupu opozicionih stranaka zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović pozvao je da ne naseda na pregovore kojima je cilj da režim stvori privid postojanja opozicije koja bi izašla na izbore.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović pozdravio je krajem aprila početak međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, koji, kako je izjavio, nažalost kasni najmanje pet godina. Po njegovim rečima, uprkos tome što je dijalog kasnio, važno je da je došao dan kada su pregovori počeli, jer, kako je rekao ne vidi drugo mirno rešenje za izlazak iz sadašnje političke krize. On je poručio da bi ovakvi međustranački razgovori trebalo da postanu redovna godišnja parlamentarna praksa, bez obzira na izbore. Zamolili smo zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića da prokomentariše ove stavove Obradovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine i o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Dan ranije, o Kosovu i Metohiji Vučić je razgovarao sa delom vanparlamentarne opozicije. Tom sastanku je prisustvovao i lider Dveri Boško Obradović koji je rekao da Dveri u međustranačkom dijalogu učestvuju kako bi došlo do ostvarenja tri najvažnija zahteva ove stranke, a to su sloboda medija, pošteni izbori i očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Obradović je sastanak na kom je Vučić sa predstavnicima stranaka koje ne žele evroposlanike u međustranačkom dijalogu razgovarao o Kosovu ocenio kao “izuzetno konstruktivan i ozbiljan”. On je istakao da su Dveri „žestoka opozicija ovoj vlasti, ali da nisu opozicija državi Srbiji i da će uvek kada država Srbija nastoji da brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, Dveri uvek biti uz svoju državu, kao što će se i suprostaviti svakoj vlasti koja se opredeli da krene putem priznanja lažne države Kosovo. Komentarišući učešće pokreta Dveri u međustranačkom dijalogu uz posredovanje predsednika Srbije, zamenik predsednika stranke Slobode i pravde Borko Stefanović je rekao da pregovori bez evropskih posrednika služe samo da bi se ubio glavni dijalog u kom učestvuju i predstavnici EU te da bi Vučić pridobio pokrete Dosta je bilo i Dveri kao pokriće da postoji opozicija u Srbiji. Stefanović je pozvao predstavnike opozicionih stranaka da ne nasedaju na, kako je rekao, jeftine trikove režima, čiji je jedini cilj da dobije legitimitet koji nema niti u Srbiji niti u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here