Vučić položio venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu

0
108

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas, povodom Vidovdana, venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, gde se obeležava i 650 godina od osnivanja tog grada. Vučić je tom prilikom poručio da Srbija danas slavi Vidovdan kao pobednik, kao narod i država koji su se iz poraza uzdigli, naučili lekcije, zapamtili greške, ali pre svega kao slobodni i ponosni ljudi.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas, povodom Vidovdana, venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu. Polaganju venca prisustvovali su i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i Grada Kruševca. Vučić je tom prilikom poručio da Srbija danas slavi Vidovdan kao pobednik, kao narod i država koji su se iz poraza uzdigli, naučili lekcije, zapamtili greške, ali pre svega kao slobodni i ponosni ljudi. On je rekao da je danas najvažnije to da Srbija koju su hteli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389. godine ne samo da nije umrla, već je mnogo puta posle toga rađana i da ona danas nije samo nebesko carstvo junaka. Vidovdan je, kako je istakao, dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, dan koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki, iako brojčano mali.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo time što boravi u Kruševcu povodom 650 godina od osnivanja Lazarevog grada, i dodao da ovaj grad pokazuje da je moguće opstajati, postojati i biti zagledan u budućnost. On je rekao da Srbija jača svakog dana i da je, za razliku od drugih, slobodna i slobodarska te da u njoj ne odlučuje niko osim njenih građana, a retke su države, kako je ocenio, koje danas mogu time da se pohvale. Prema njegovim rečima, danas možemo da kažemo da smo ostvarili pravo na budućnost, da budemo pobednici, a naše bitke nisu više vezane za krv i smrt, već su pobede života, rada i napretka.

On je rekao da su naši kosovski junaci verovali i znali da činom svoje žrtve postaju temelj, osnov strašne, ali lepe istorije kojom ćemo se mi ponositi. Oni su nas naučili časti, junaštvu, pokazali cenu slobode, ostavili zavet da ne bežimo ni pred jednim izazovom, preprekom i teškoćom, naveo je predsednik Srbije. Takođe, kako je dodao, od njih smo nasledili osobinu da se ne predajemo nikada jer su u njihovoj slavi i strašnom kraju nastale vrednosti kojih se danas držimo. Budućim generacijama, kako je podvukao, ne smemo da ostavimo sukobe i moramo da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt i obezbedimo im život, navodeći da je taj zavet, uz onaj o slobodi, najveće nasleđe Vidovdana, najveći spomenik Lazaru, Milošu Obiliću i svim kosovskim junacima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here