Dejan Žujović o imunizaciji studenata u Kaliforniji

0
145

Pulmolog Dejan Žujović je rekao da ga iznenađuje da pojedini univerziteti u Kaliforniji, koja je najdemokratskija zemlja, zagovaraju uvođenje obavezne vakcinacije i da bi to trebalo da bude pokazatelj koliko je vakcinacija važna.

Dva velika univerzitetska sistema u američkoj državi Kaliforniji, Univerzitet Kalifornije i Kalifornija stejt juniversiti, koji spadaju među najveće u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila su da nameravaju da traže obaveznu antikovid vakcinaciju za sve studente, nastavnike i osoblje na početku školske godine, na jesen. Upitali smo pulmologa, doktora Dejana Žujovića šta misli o ovakvom potezu američkih univerziteta.

Univerzitet Stanfrod takodje je objavio da će za njegovih 19.000 studenata biti obavezne vakcine kada počne nastava na jesen. Studenti kojima je odobreno izuzeće od vakcinacije iz zdravstvenih ili verskih razloga će morati redovno da se testiraju na Kovid-19. U Sjedinjenim američkim državama se daju vakcine kompanija Fajzer i Moderna na osnovu odobrenja Uprave za hranu i lekove za hitnu upotrebu, a zdravstveni zvaničnici očekuju da će najmanje jedna od tih vakcina dobiti i potpuno zvanično odobrenje do jeseni. Pulmolog Dejan Žujović je rekao da ga iznenađuje da pojedini univerziteti u Kaliforniji, koja se smatra jednom od najotvorenijih zemalja po pitanju ljudskih prava, kao i jednom od najdemokratskijih zemalja, uvode obaveznu vakcinaciju. On je dodao da to pokazuje važnost vakcinacije, ali i da smatra da nije dobro bilo kome nametati izbor, već da građani sami treba da poseduju stepen civilizacijske odgovornosti i svesti da vakcinom štite i sebe i druge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here