38. Žetelački dan u Mužlji

0
92

U mužljanskom ataru u subotu 3. jula održana je 38. tradicionalna manifestacija Žetelački dan, koja je ove godine okupila 18 ekipa iz Vojvodine, Rumunije i Mađarske. Pored nadmetanja u ručnoj kosidbi održano je i takmičenje u pecanju za najmlađe, kao i takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Na žitnim poljima pokraj Sunčanog jezera u Mužljanskom ritu u subotu 3. jula održana je 38. tradicionalna manifestacija Žetelački dan. Žeteoci se se okupili u ranim jutarnjim satima i nakon žetelačkog doručka prionuli su na rad dok su se najmlađi na Sunčanom jezeru nadmetali u pecanju. Žiri je ocenjivao doručak, nošnju, alat i veštinu i brzinu kosidbe, ali nije odlučeno ko je pobednik jer je cilj održane manifestacije da se prikažu i sačuvaju stari običaji i veštine, a ne takmičenje.

Na Žetelačkom danu je učestvovala i ekipa Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača, koja je pored veština ručne kosidbe predstavila i svoj jedinstveni kolač pod nazivom fontoš. Žetelački dan u Mužlji dodatno je ulepšala i jedina ženska ekipa koju su činile članice Udruženja žena “Crepajke” iz Crepaje, koje su se predstavile obilnim žetelačkim doručkom. Na takmičenju nisu bile prisutne samo ekipe iz naše zemlje nego i iz Rumunije i Mađarske. Ekipa iz Sarvaša, mesta u Mađarskoj na tradicionalnoj manifestaciji u Mužlji učestvovala je po 13 put, a sličnu manifestaciju i oni organizuju u svom mestu. Svoje predstavnike u Mužlji imala je i Senta, čiji su učesnici

38. manifestacija Žetelački dan u Mužlji protekla je u dobrom raspoloženju, uz mnogo muzike i ukusne hrane, a nakon kosidbe organizovano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe na kom se nadmetala 21 ekipa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here