Jovan Pejin – Odnos Hrvatske prema zločinima u II svetskom ratu je doveo i do ratova u Jugoslaviji

0
124

Istoričar Jovan Pejin je rekao da se u hrvatskom društvu namerno prikrivaju zločini koje su učinile ustaše i domobrani, kako bi se doprinelo zaboravljanju činjenica i kako bi se zabašurila nedela nastala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Ankete u Hrvatskoj pokazuju da Hrvati sve manje znaju o svojoj istoriji tokom Drugog svetskog rata i da imaju iskrivljenu sliku o ustaškim zločinima nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj. Analitičari smatraju da je takvo stanje u hrvatskom društvu posledica nedopustive revizije istorije po kojoj se opravdavaju zločini u NDH i gde se ustaše i domobrani  predstavljaju kao vojska legalne i legitimne hrvatske države. Da li ovakvo stanje u hrvatskom društvu može da dovede do nestabilnosti u regionu upitali smo istoričara Jovana Pejina?

Pitanje broja žrtava ustaškog logora Jasenovac, ali i odnosa prema učinjenim zločinima u Hrvatskoj, predmet je naučnih, a mnogo više političkih kontroverzi još od zadnjih decenija postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Godinama unazad se od pojedinih predstavnika katoličkog sveštenstva u Hrvatskoj mogu čuti relativizacije osuda počinjenih nedela u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, fašističkoj tvorevini iz Drugog svjetskog rata. Iz tih krugova dolazile su tvrdnje da u Jasenovcu nije bilo masovnih pogubljenja, da su komunisti nakon 1945. godine nastavili koristiti Jasenovac, te da je u njemu bilo „višestruko manje“ žrtava od broja koji je do sada registrovan. Govoreći o ovom problemu, istoričar Jovan Pejin naglasio je da su ovakvi potezi i atmosfera koja se stvara u Hrvatskoj u vezi sa delovanjem ustaša i domobrana, pokušaj da se zaborave žrtve i prikriju počinjena zlodela. On je dodao da se ustaše ne mogu predstavljati kao heroji, jer su ubijali nenaoružane žene i decu, dok su se u borbama obično povlačili pred partizanima i četnicima. Pejin je izjavio i da je upravo ovakav odnos Hrvata prema prošlosti, produbio jaz u odnosima sa Srbima, što je rezultiralo ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here