Dragana Trifković o položaju Srbije u međunarodnim odnosima

0
446

U komplikovanim međunarodnim odnosima Srbija pokušava da se snađe u svetu kojim rukovode velike globalne sile poput Amerike, Rusije i Kine. Jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije je očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama, u čemu joj najviše podršku pružaju Rusija i Kina.

Direktorka Centra za geostrateške studije, Dragana Trifković, izrazila je mišljenje da je svet zakoračio u multipolarizam i da će se, u globalu, kretati u tom smeru. Zamolili smo Draganu Trifković da pojasni šta tačno podrazumeva taj svetski poredak i šta male zemlje poput Srbije mogu očekivati ukoliko se krene tim putem.

U novije vreme svet je imao bipolarni i unipolarni svet u kojem je svetska stabilnost proizvedena u balansu moći, trci za naoružanjem, borbi za prevlasti i ekonomskim uticajem u svetu. U tim konstelacijama ono što navodi na razmišljanje je da li bi svet u budućnosti kao multipolarni svet mogao sačuvati svetski mir bez „velikih“ i „malih“, „njih“ i „nas“.

Dragana Trifković, direktorka Centra za geostrateške studije, je naglasila da je najzanačajnije od onoga što Srbija može da očekuje u globalnom odnosu snaga povratak ka poštovanju nekih drugačijih vrednosti, od onih koje je Zapad nametao, povratak pre svega poštovanju istorije, kulture i tradicije, i ono što je najvažnije postepeni povratak u okvire međunarodnog prava, što je posebno bitno za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here