Jovana Stojković tvrdi da ne vodi antivakcinaški pokret

0
146

Doktorka Jovana Stojković, predsednica Pokreta “Živim za Srbiju”, izjavila je da ovaj pokret nije antivakcinaški pokret, već da se zalaže za politiku dobrovoljne i neobavezne vakcinacije i slobodu izbora i iznošenja stavova.

U žižu javnosti zbog svojih stavova nedavno je došao i Pokret “Živim za Srbiju “koji je poznat po iznošenju alternativnih informacija o vakcinaciji. Doktorka Jovana Stojković kaže da se njen pokret bori samo za slobodu govora.

Doktorka Jovana Stojković, predsednica Pokreta “Živim za Srbiju”, izjavila je da ovaj pokret nije antivakcinaški pokret, već da se zalaže za politiku dobrovoljne i neobavezne vakcinacije i slobodu izbora i iznošenja stavova. Velika dilema oko bezbednosti vakcina stvorila se upravo zbog dostupnosti brojnih oprečnih informacija na društvenim mrežama. Laicima je ostavljeno da sami sude o tome treba li se vakcinisati. Fotografija isečka iz novina vezana za vest o vakcinaciji protiv tifusa koji je harao Srbijom 1914. i 1915. godine, svedoči o tome da je država izrazila stav da oni koji se ne budu vakcinisali, neće dobiti hleb. Tifus je nakon toga gotovo iskorenjen. Upitali smo doktorku Jovanu Stojković zbog čega bi građani trebalo da veruju u informacije dostupne na internetu, a ne epidemiolozima i virusolozima.

Doktorka Jovana Stojković je autorka više desetina tekstova na temu za i protiv vakcinacije i učesnica javnih skupova, tribina i televizijskih emisija. Direktno je učestvovala u organizovanju pet većih protesta. U avgustu 2018. osnovala je politički pokret „Živim za Srbiju“, koji je zajedno sa Levijatanom izašao na parlamentarne izbore. Osnovala je i nevladinu organizaciju  „Pravo na izbor“, koja se bavi pitanjem prava pacijenata po pitanju vakcinacije, „ali je svu svoju aktivnost usmerila na razvoj „Živim za Srbiju“, duboko verujući da je obavezna vakcinacija političko pitanje koje se samo na tom terenu može dobiti“. Učestvovala je na međunarodnom protestu protiv obavezne vakcinacije u Rimu 2018. godine, kao i na regionalnim konferencijama na temu bezbednosti vakcina „Infovaks“ u Beogradu 2018. godine, i Konferenciji u Skoplju 2019. godine. Između ostalog, članica je američke organizacije „Lekari za informisani pristanak“, koja se bori za informisani pristanak prilikom vakcinacije, a za sebe kaže da je „pravoslavna Srpkinja, majka, supruga, antiglobalista, tradicionalista, konzervativac, rodoljub. Doktorka Jovana Stojković je izjavila da pokret „Živim za Srbiju“ nije antivakcinaški pokret, već da se zalaže za politiku dobrovoljne i neobavezne vakcinacije i slobodu izbora i iznošenja stavova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here