Nikola Šainović – Haški tribunal je propustio istorijsku šansu da pravdu deli ravnopravno

0
143

Haški tribunal će ostati upamćen u srpskom narodu kao nepravedan, jer je Srbe masovno osuđivao a učesnike drugih nacionalnosti amnestirao uprkos neoborivim dokazima da su i nad Srbima činjeni ogromni zločini istakao je političar Nikola Šainović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je povodom presude Haškog tribunala bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da je to sud koji je napravljen da bi “sudio Srbima i Srbiji”. Ministar je ocenio da je Haški sud svojim presudama dodatno posvađao balkanske narode. Zamolili smo političara Nikolu Šainovića da prokmentariše ovu izjavu ministra Vulina.

Kada bi se kalendarski sabrale sve presude nekadašnjeg Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal, Srbima je dosuđen čitav jedan milienijum zatvora. Presudama ovog suda Srbi su ukupno osuđeni na 1.038 godina zatvora. Drugi po broju godina na koje su osuđeni su Hrvati koji su u Hagu ukupno osuđeni na 294 godine zatvora. Bošnjaci su u Haškom sudu imali gotovo povlašćen položaj pa su ukupno osuđeni na 42 godine zatvora. Albanci, iako su u međuvremenu dobili Specijalni sud za zločine OVK, u prvim postupcima u Haškom sudu prošli su gotovo nekažnjeno – osuđeni su na tek 13 godina. Zato je političar Nikola Šainović rekao da je Haški tribunal imao istorijsku šansu da pravdu deli ranopravno ali da je tu šansu propustio.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here