Miodrag Vukmirović – U Srebrenici se desio zločin, a ne genocid

0
151

Pitanje zločina u Srebrenici je i dalje u žiži domaće i svetske javnosti, u svetlu rasprava da li je reč o zločinu ili genocidu. Miodrag Vukmirović, predsednik Upravnog odbora Udruženja “Narodna sloga” stava je da se u Srebrenici desio zločin, a ne genocid.

Velike su šanse da će zemlje Zapadnog Balkana, pre svega Hrvatska i Severna Makedonija, slediti primer parlamenata u Crnoj Gori i Prištini, i usvojiti sopstvene rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, čime bi vlasti u Srbiji ostale „izolovano ostrvo“ u regionu, ukoliko ne promene narativ negacije zločina. Pitali smo predsednika Upravnog odbora Udruženja “Narodna sloga” Miodraga Vukmirovića kako bi takav razvoj situacije mogao uticati na status Srbije u Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara na svečanosti povodom Dana policije rekao da se sa donošenjem rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, o čemu su podneta dva predloga, „neće saglasiti dok je predsednik Srbije“. Prema njegovim rečima, oni koji se u Srbiji zalažu za donošenje rezolucije o Srebrenici žele „da se dodvore nekim ambasadorima računajući da će ih oni dovesti na vlast na ovaj ili onaj način“. Sličnog stava je i Miodrag Vukmirović, predsednik Upravnog odbora Udruženja “Narodna sloga”, koji je rekao da je cilj donošenja rezolucija o Srebrenici nestanak Republike Srpske i stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine, kao i otežavanje međunarodnog položaja Srbije u vreme rešavanja kosovskog pitanja. Vukmirović je posebno naglasio da se u Srebrenici desio zločin a ne genocid.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here