Duško Kuzović – Kineski investitor Linglong krši zakone

0
208

Projekat izgradnje fabrike guma Ling Long ustalasao je javnost, čiji deo tvrdi da kineski investitori krše zakone Republike Srbije. O tome smo popričali sa predstavnikom Pokreta „Oslobođenje“, Duškom Kuzovićem.

Grupa stranaka, pokreta i udruženja pokušala je da uruči pismo protesta Ambasadi Kine u Beogradu, u vezi sa poslovanjem fabrike guma Linglong u Zrenjaninu jer smatra da ona ne poštuje zakonske i društvene norme Srbije. Predstavnik Pokreta Oslobođenje Duško Kuzović je posle pokušaja uručivanja, koje niko u ambasadi nije hteo da primi, rekao da se na ovaj način obraćaju ambasadorki Čen Bo, zbog niza problema nastalih u realizaciji projekta Linglong. Pitali smo profesora Duška Kuzovića, člana pokreta “Oslobođenje” kakva opasnost preti ukoliko se nastavi sa izgradnjom fabrike i ukoliko ona otpočne sa proizvodnjom guma.

Na skupu ispred Ambasade Kine je rečeno da je važno da budu procesuirani svi građani Kine koji su učestvovali u kršenju zakona Srbije, a u vezi s tim projektom. Protestno pismo koje je Ambasadi  dostavljeno i poštom potpisali su Pokret Oslobođenje, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret Dveri, Pokret Slobodna Srbija, Demokratska stranka, Pokret za preokret, Pokret „Buđenje“, Pokret ujedinjenih fantoma, Bitka za Košutnjak, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Pokret 6. oktobar i Narodni slobodarski pokret. Takođe  je nekoliko stotina aktivista građanskih pokreta i inicijativa, kao i pojedinih opozicionih političkih partija protestovalo ispred gradilišta fabrike u Zrenjaninu, zbog, kako su naveli, potencijalnog zagađenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike. Predstavnik Pokreta “Oslobođenje” Duško Kuzović traži odgovornost svih kineskih državljana koji rade na projektu Ling Long, a koji su učestvovali u kršenju zakona Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here