Božidar Delić – Važno je osposobiti specijalne jedinice

0
203

Božidar Delić, general u penziji, ocenio je vežbe koje specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije izvode sa pripadnicima specijalnih jedinica vojske Sjedinjenih Američkih Država, korisnim, zbog podizanja nivoa profesionalnosti i osposobljenosti srpskih jedinica, ali je naglasio da su takozvane „bratske vežbe“ sa pripadnicima specijalnih jedinica Ruske Federacije još značajnije.

Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije učestvovale su u zajedničkoj vežbi sa pripadnicima specijalnih jedinica vojske Sjedinjenih Država, takozvanim Zelenim beretkama. Ovo je sedma zajednička vežba i timski rad srpskih i američkih specijalaca, a postignuta saradnja je ocenjena veoma pozitivno od strane američke Ambasade. Pitali smo generala Božidara Delića kakav je odnos medija prema saradnji srpskih bezbednosnih snaga sa američkim kolegama.

Nakon prethodne vežbe, održane krajem marta, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Entoni Godfri, rekao je da dve zemlje imaju iste temeljne vrednosti zajedničke sa prijateljima širom slobodne i ujedinjene Evrope. Pre toga, u martu, u poseti Srbiji boravio je i prvi čovek američke Komande za specijalne operacije u Evropi, general-major Dejvid Tejbor, koji je tada izjavio da su Sedinjene Države posvećene tome da pomognu Srbiji da razvije profesionalnu vojsku, kao i da su uloženi zajednički napori na poboljšanju bezbednosne saradnje Srbije i Amerike. Božidar Delić, general u penziji, rekao je da izvođenje ovih vežbi ima pozitivne strane za srpske specijalne jedinice i da bi vežbe mogle pomoći da se ustanovi profesionalnost i obučenost specijalnih jedinica Srbije. On je dodao da su izvedene i vežbe sa specijalnim jedinicama Ruske Federacije, koje je ocenio još značajnijim. General Delić je naglasio da je od velike važnosti dobro osposobiti specijalne jedinice, jer je njihovo održavanje i obučavanje veoma skupo i dugo traje, te ne bi trebalo njihove akcije svoditi na akcije drugih jedinica vojske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here