Darko Trifunović – Srbija morala da podrži sankcije protiv Belorusije

0
173

Govoreći o uvođenju sankcija Belorusiji od strane Srbije,  profesor bezbednosti Darko Trifunović je rekao da  ako je većina u Evropskom parlamentu rešila da jednoj državi uvede sankcije onda sigurno za to postoje opravdani razlozi i da  Srbija jednostavno mora da se pridržava toga.

Srbija se saglasila sa najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Belorusije, što znači da će svim letelicama iz Belorusije biti zabranjeno sletanje ili let preko teritorije Srbije. Savet Evropske unije doneo je odluku o pooštravanju već postojećih sankcija prema Belorusiji posle kidnapovanja opozicionog aktiviste Romana Protaševiča posle prinudnog zadržavanja aviona irskog avio prevoznika. Zamolili smo profesora bezbednosti Darka Trifunovića da prokomentariše ovu odluku beogradskih vlasti.

Evropska unija pozdravila je podršku Srbije i drugih kandidata za članstvo Odluci o pooštravanju kaznenih mera protiv Belorusije.

Savet Evropske unije usvojio je 4. juna Odluku o pooštravanju postojećih kaznenih mera, imajući u vidu situaciju u Belorusiji, uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor Evropske unije i zabrane pristupa aerodromima Evropske unije, naveo je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Govoreći o uvođenju sankcija Belorusiji od strane Srbije,  profesor bezbednosti Darko Trifunović je rekao da  ako je većina u Evropskom parlamentu rešila da jednoj državi uvede sankcije onda sigurno za to postoje opravdani razlozi i da  Srbija jednostavno mora da se pridržava toga ukoliko želi da postane jednog dana članica Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here