Branko Lukić – Osuđujuća presuda Ratku Mladiću doneta je po diktatu

0
127

Osuđujuća presuda Ratku Mladiću doneta je po diktatu, bez upuštanja sudija u predočene dokaze Mladićeve odbrane, rekao je advokat Branko Lukić.

Advokat odbrane generala Ratka Mladića Branko Lukić izjavio je da se odbrana nadala da će žalbu i dokaze koje je dostavila pročitati bar još neko osim sudije Priske Matimbe Nijambe, predsedsavajuće Žalbenog veća, što se nije desilo, pa se, prema njegovim rečima, potvrdilo da je sud u Hagu – sud nepravde. Zamolili smo advokata odbrane generala Ratka Mladića Branka Lukića da prokomentariše ove svoje navode.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Haški tribunal drugostepenom presudom generalu Ratku Mladiću još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika, jer da je suprotno, presudu Mladiću ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika. Ona je   naglasila da će Haški tribunal ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savest onima koji su srpskom narodu devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum.  Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je za RTS, povodom presude Mladiću, da je u pitanju kontinuirana nepravda koja se desila u Hagu i da je tendencija Tribunala da napiše neku svoju istinu i svoju istoriju, što se može smatrati samo još jednom političkom farsom i političkom odlukom, ocenio je Dodik. Komentarišući donetu presudu, Mladićev branilac Branko Lukić je rekao da odbrana nije očekivala ovakvu presudu jer svi predočeni dokazi ne bi mogli dovesti do donošenja osuđujuće presude. Po  Lukićevom mišljenju nije bilo volje da se presuda preispita kroz izvedene dokaze tokom postupka jer sudije nisu pregledale dokaze nego su  radile po diktatu, tako da se nisu upuštali u ono što je odbrana predočila kroz  žalbu i kroz  rad u toku prvostepenog  postupka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here