Vežba srpskih i američkih specijalaca

0
111

U oblasti vojnih i političkih vežbi, veoma je značajna međunarodna saradnja koju Srbija ima sa Amerikom, Rusijom, Kinom, ali i drugim državama, izjavio je profesor Darko Trifunović.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije odradili su vežbu sa kolegama iz Sjedinjenih Država, čuvenim Zelenim beretkama. Američka ambasada je pohvalila srpske specijalce i izrazila nadu da će se ovakvi kontakti bezbednosnih snaga dveju država u budućnosti nastaviti. Zamolili smo profesora bezbednosti Darka Trifunovića da odgovori na pitanje koliko je značajna saradnja Amerike i Srbije na polju bezbednosti.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i pripadnici tima američkih specijalnih jedinica, takozvanih „Zelenih beretki“, sedmi put po redu imali su zajedničku obuku u kojoj su uvežbavali reagovanja u kriznim situacijama u ruralnim uslovima. Na planini Goč,  u zajedničkoj vežbi koja je trajala od 28. juna do 9. jula, pripadnici elitnih jedinica uvežbavali su izviđanja, planiranja misija, izvođenje akcija, kao i pružanje prve pomoći u borbenim situacijama. I srpska i američka strana saglasne su da je vežba doprinela usavršavanju znanja i sposobnosti u vezi sa borbom protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i unapređivanju odnosa dve jedinice. Komentarišući značaj ovih vežbi, Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, naglasio je da su ovakve međunarodne saradnje od izuzetnog značaja za srpsku vojsku i policiju, jer se na osnovu saradnje sa najboljima na svetu, može bolje proceniti nivo obučenosti srpskih jedinica. On je dodao da je Srbija već ostvarila saradnju u ovoj oblasti i sa Rusijom i Kinom, ali i sa brojnim drugim državama, pa iako se sarađuje sa najobučenijima i najboljima na svetu, ponekad i oni nešto mogu da nauče od naših pripadnika snaga bezbednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here