Bukte požari u Severnoj Makedoniji

0
82

U Severnoj Makedoniji bukte požari, a Republika Srbija je poslala u pomoć helikoptere.

U Severnoj Makedoniji bukti više požara, pa su četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije sa 16 članova helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije otišli u Кumanovsku regiju kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i više sela.

Na granici između Severne Makedonije i Grčke, posle podne su zbog požara bili zatvoreni granični prelazi sa obe strane – Bogorodica i Evzoni.

Prema najnovijim informacijama požar kod graničnog prelaza Bogorodica je večeras lokalizovan.

Šumski požari gore širom Severne Makedonije, a gori i u predgrađima Atine gde je više građana zarobljeno između dva požara.

Prema poslednjim informacijama Centra za upravljanje krizom Severne Makedonije, na teritoriji te zemlje je registrovano nekoliko požara. Na licu mesta je bio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin. Vulin  je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da se učini sve što je moguće da se pomogne toj zemlji. Precizirao je da se od danas na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva „bel“- a nosivosti tonu i 200 litara vode i H-145 nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje. U ovoj kriznoj situaciji javnosti se obratio i ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski. Spasovski je još naveo da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu. On je naglasio da je Makedoncima važno što kao država nisu prepušteni sami sebi,  jer su tu prijatelji iz Srbije pa se u svoje lično ime i u ime Vlade Severne Makedonije zahvalio na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here