Slaviša Lekić – Neophodne su smene na RTS-u

0
147

Smena direktora i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTS-a je preduslov za suštinske promene na javnom servisu, izjavio je Slaviša Lekić.

Upravni odbor RTS-a dobio je nove članove koji su izabrani na poslednjoj sednici REM-a. Imena novih članova izazvala su različite reakcije novinarske zajednice. Dok jedni očekuju promenu uređivačke politike javnog servisa, drugi smatraju da je ovo samo korak unazad kada je reč o medijskim slobodma u Srbiji. Zamolili smo novinara Slavišu Lekića da prokomentariše promene u Upravnom odboru RTS-a.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na  sednici održanoj 13. jula izabrao novih šest članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije i isto toliko nedostajućih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine.  Iako je starom sastavu istekao mandat sredinom aprila, Savet REM-a je u tri navrata bezuspešno pokušavao da izglasa nedostajuće članove upravnih odbora, jer na sednicama nije bilo kvoruma za dvotrećinsku većinu, koliko je potrebno za izglasavanje takve odluke. Komentarišući izbor novih članova Upravnog odbora, novinar Slaviša Lekić je rekao da do suštinske promene u uređivačkoj politici  može doći  samo smenom  direktora i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa i raspisivanjem konkursa na kojem bi nezavisna komisija  odlučivala ko može da radi na nekom novom RTS-u.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here