Milan Milenković – Malo je neobično da se zna da će 15. avgusta početi epidemija

0
741

Dolaskom jeseni počinje sezona virusa  karakterističnih za to godišnje doba. Šta se desilo sa virusom gripa, gde je nestao i kako je moguće da se zna tačan datum početka četvrtog talasa epidemije kovid-19?

Broj vakcinisanih u Srbiji ne raste željenom brzinom, a nadležni upozoravaju da bi na jesen Srbiju mogao pogoditi četvrti talas epidemije COVID19. Iako je Srbija na početku bila u vrhu po procentu vakcinisanih građana u Evropi epidemiolozi tvrde da još uvek nismo ni blizu stvaranja kolektivnog imuniteta. Zamolili smo novinara Milana Milenkovića da prokomentariše ove upozoravajuće podatke.

Srbija je u januaru mesecu, pre drugih država u regionu, započela masovnu  vakcinaciju protiv virusa kovid-19. Premijerka Ana Brnabić je rekla na panel diskusiji u Beogradu 25. juna da je  vakcinacija  pitanje nacionalne bezbednosti i da će Srbija, ako se ne napravi dodatni napor, ostati jedna od ranjivijih zemalja kada je u pitanju korona virus, dok je državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio da oko 48 odsto punoletnog stanovništva vakcinisanog protiv ovog virusa nije dovoljno za kolektivni imunitet. Nedovoljan broj vakcinisanih, naročito u mlađoj populaciji, ukazuje na manjak poverenja, ne samo u korisnost vakcina, već i u ozbiljnost posledica bolesti koje izaziva ovaj virus. Da se nešto neobično dešava u vezi epidemije  primeto je i novinar Milan Milenković koji se zapitao kako je moguće da se zna tačan datum početka četvrtog talasa epidemije koji se najavljuje za 15. avgust.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here