Miodrag Vukmirović – Međunarodna zajednica nije zaštitila Srbe na Kosovu i Metohiji

0
120

Pored obećanja međunarodne zajednice da će zaštiti Srbe, s prostora Kosova i Metohije se od 1999. do danas iselilo 140.000 Srba, smrtno je stradalo više od 1.100 a kidnapovano njih 340, rekao je Miodrag Vukmirović predsednik Upravnog odbora Udruženja Narodna sloga.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin poručio je da su omogućavanje sigurnog, dostojanstvenog, održivog povratka i reintegracija svih povratnika od suštinske važnosti za budućnost Kosova kao demokratskog i multietničkog društva. Zamolili smo Miodraga Vukmirovića predsednika Upravnog odbora Udruženja Narodna sloga da prokomentariše da li očekuje da bi srpski povratnici zaista na Kosovu mogli dobiti garancije bezbednosti.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin, podsetivši na nedavna dešavanja u vezi sa, kako je ocenio, „nerešenom situacijom“ srpske povratnice iz Đakovice, Dragice Gašić, ukazao je na važnost promocije i zaštite prava svih povratnika, a kako bi se olakšao održiv povratak i reintegracija u lokalne zajednice. Šef Unmika je pozvao centralne i lokalne institucije na Kosovu da, u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama, obezbede povoljno okruženje za sve povratnike.

Miodrag Vukmirović predsednik Upravnog odbora Udruženja Narodna sloga je prokomentarisao da predstavnici međunarodne zajednice i ovlašćeni predstavnici KFOR-a od dolaska govore da će zaštiti srpski narod, ali da  nažalost do sada to nisu nikada učinili, jer da su to učinili ne bi se od 1999. do današnjeg dana sa tog prostora  iselilo oko 140.000 Srba, smrtno stradalo više od 1.100 i bilo kidnapovano njih 340.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here