Miloš Ković – Mesto rasprave o istoriji nije na sudu

0
574

Profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Radoš Ljušić i Vlada Stanković tužili su tokom prethodne godine kolegu Miloša Kovića zbog povrede ugleda i časti. Kako je navedeno u optužnici, Ković je izrekao niz neistina o pomenutim profesorima, nazivajući ih delom tanke većine koja se klanja sili i novcu. Zamolili smo Miloša Kovića da prokomentariše ovaj spor sa kolegama.

Suđenje istoričaru dr Milošu Koviću, vanrednom profesoru na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu se nastavlja, po tužbi četvoro profesora sa istog odeljenja za istoriju, zbog povrede ugleda i časti. Miloš Ković je u svojoj odbrani istakao da su sve reči koje mu se tužbom stavljaju na teret izvučene iz konteksta, da se radi o njegovim kritikama tumačenja istorije od strane pomenutih profesora a ne o ličnim uvredama.

On je naglasio da je ovakvoj raspravi mesto  u okviru istorijske struke a ne na sudu, i ponovio da on ima slobodu  da iznese svoj stav i mišljenje, jer brani struku i slobodu javne reči. Deo stručne javnosti smatra da je u pitanju  očigledan primer nastojanja da se krivično progoni Kovićevo  pravo na slobodu govora i integritet naučne i javne delatnosti, a peticiju podrške profesoru Koviću su potpisale  mnoge istaknute ličnosti iz sveta istorije, nauke, ekonomije, književnosti , prava, prosvete, filma i drugih oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here