Poljoprivrednici zabrinuti zbog rasta cena goriva

0
124

Cena dizela raste iz dana u dan, trenutno je za litar neophodno izdvojiti 164 dinara, a pre pet meseci koštao je 152 dinara. 

Gorivo u Srbiji, kao i u celom svetu, poslednjih meseci je znatno skuplje. “Razlog je poskupljenje sirove nafte na svetskim berzama”, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. Poskupljenje dizela najviše je zabrinulo poljoprivrednike koji od države dobijaju subvencije, odnosno povraćaj od 4.000 dinara po hektaru. Ističu da tim novcem nadoknade samo jedan deo utrošenog goriva.

Podsetimo, Vlada Srbije je još u februaru, donela izmene uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kojim se podsticaji po hektaru od 5.200  smanjuju na 4.000 dinara. Od toga 4.000 bili su osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji, a 1.200 dinara regres za dizel gorivo. Uvećane cene goriva svakako utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, jer proizvođači, sa bezmalo svakodnevnim poskupljenjem, ne mogu da znaju koliko će im novca biti potrebno za predstojeće skidanje jesenjih useva i skladištenje kao i setvu pšenice u oktobru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here