Nikola Milovančev – Film Dara iz Jasenovca treba uvesti u škole kao pomoćno obrazovno sredstvo

0
39

Prikazivanje filma ,,Dara iz Jasenovca” izazvalo je brojne  reakcije na ovo filmsko ostvarenje naše kinematografije koje su se kretale od stava da je u pitanju srpska propaganda do predloga da film bude uveden u škole kao pomoćno obrazovno sredstvo. Pravnik i publicista Nikola Milovančev je stava da film ,,Dara iz Jasenovca” treba da se koristi kao pomoćno obrazovno sredstvo u školama.

Film „Dara iz Jasenovca“ izazvao je burne, ali i veoma različite reakcije. Dok su strani mediji i filmski kritičari film ocenili kao propagandu, iz vrha vlasti Srbije, pa i od samog ministra prosvete stigla je izjava da ovaj film treba da bude prikazivan u školama kao deo edukativnog programa. Upitali smo Nikolu Milovančeva pravnika i publicistu iz Ljubljane da pojasni koliko verno je ovaj film predstavio zločine koji su se dešavali u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i da li ga treba koristiti u edukativne svrhe.

Film ,,Dara iz Jasenovca” je prvo filmsko ostvarenje koje otvara temu o zloglasnom logoru Jasenovac i primer da o ovoj važnoj temi treba pričati i kroz umetnost, ne bi li se izvukla pouka šta možemo da uradimo  da se zlo više ne ponovi.

Prema rečima publiciste Nikole Milovančeva, jako je važno to što je ovaj film kod mladih ljudi koji nisu imali nikakva saznanja o dešavanjima u Jasenovcu i na teritorije nekadašnje NDH, pobudio interes za tu temu, a s obzirom na tematiku filma, kako je rekao Milovančev, ovo delo bi trebalo da se uvede u škole i da se koristi u edukativne svrhe kao pomoćno obrazovno sredstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here