Rang lista podnosilaca prijava za Projekat za konkurentnu poljoprivredu

0
64

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je rang listu podnosilaca prijava na prvi javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu – takozvanog programa Svetske banke 50:40:10. Ovaj javni poziv trajao je od 5. maja do 4. juna 2021. a odnosio se na projekte vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je rang listu podnosilaca prijava na prvi javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu. Na rang listi nalazi se 2.316 podnosilaca zahteva za odobrenje projekata. Najbolje rangiran ima 82 boda, a njih 193 nije ostvarilo bodove. Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljeno je 700.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija pojedinačno iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava je od 10.000 do 25.000 evra.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da se dobije povraćaj od 50 odsto  ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), dok je 40 odsto kredit poslovne banke, a 10 odsto sopstveno učešće. Ovaj projekat je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke koja uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Na javni poziv za koji je objavljena rang lista mogli su da se jave fizička lica, preduzetnici, zadruge i firme koje se bave voćarskom, povrtarskom, cvećarskom i vinogradarskom proizvodnjom. Konkurisalo se za mašine i opremu. U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona evra kroz ovaj projekat, a očekuje se raspisivanje poziva za stočare i ratare pa nakon toga i za agregatore, to jest organizatore poljoprivredne proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here