Otvoren poziv za prijavu kompanija za program „Moja prva plata“

0
105

Vlada Republike Srbije saopštila je da će od danas, u narednih mesec dana, biti otvoren poziv za poslodavce za učešće u programu „Moja prva plata“, čiji je cilj podsticanje osposobljavanja i zapošljavanje mladih, kao i pružanje podrške privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Vlada Republike Srbije saopštila je da će od danas, u narednih mesec dana, biti otvoren poziv za poslodavce za učešće u programu „Moja prva plata“. Javni poziv za pomenuti program, koji će se ove godine ponovo realizovati, raspisala je Nacionalna služba za zapošljavanje, pri čemu će, u okviru drugog ciklusa programa, 10.000 mladih do 30 godina imati mogućnost da u periodu od devet meseci steknu svoje prvo praktično iskustvo u struci. Pomenuto iskustvo mladi će sticati kod privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Srbije: preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih pravnih lica kao i u javnom sektoru. U 2021. godini izdvojena su veća finansijska sredstva za njihove mesečne naknade, pa će korisnicima programa sa srednjim obrazovanjem biti obezbeđena mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, a korisnicima sa visokim obrazovanjem u iznosu od 26.000 dinara. Poslodavci imaju mogućnost da kandidatima koje odaberu uplaćuju dodatna sredstva u svakoj fazi trajanja programa. Od 20. avgusta, u narednih mesec dana otvoren je poziv za prijavu kompanija za učešće u programu, dok će poziv za mlade biti otvoren od 1. do 31. oktobra ove godine.

Program „Moja prva plataˮ je pokrenut prošle godine i postigao je veliki uspeh, budući da je 8.453 mladih dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo kod 5.177 poslodavaca. Prema anketi učesnika prvog ciklusa programa, sprovedenoj tokom jula ove godine, podaci pokazuju da bi više od 90 odsto mladih preporučilo ovakav način radnog angažovanja svojim prijateljima, a više od 80 odsto je iskazalo interesovanje da ostane da radi kod istog poslodavca nakon isteka ovog programa. Ohrabruje i podatak da bi 62 odsto poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju želelo da zaposli svog kandidata. Zahvaljujući dobrim rezultatima prvog ciklusa, Vlada je odlučila da se program nastavi i ove godine. Program „Moja prva plata“ realizuje se na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o programu podsticanja zapošljavanja mladih. Program je takođe i jedna vrsta dodatne podrške procesu integracije nezaposlenih mladih na tržište rada i podrške privrednicima tokom krize.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here