Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da je danas isplaćena peta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, s ciljem ublažavanja posledica pandemije virusa korona.

Danas je isplaćena peta rata sektorske pomoći za autoprevoznike. Ministar finansija Siniša Mali je naveo da se pomoć uplaćuje na namenske račune otvorene kod Uprave za trezor, za šta je izdvojeno 444.020.048 dinara, odnosno 3.776.400 evra. Isplata pete rate pomoći predviđena je za 637 autobuska prevoznika, odnosno za 6.294 licencirana autobusa, koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države. Ministar je podsetio da je dogovoreno da se autoprevoznicima, koji su pretrpeli ozbiljnu štetu u poslovanju, uplati u periodu od šest meseci 600 evra po autobusu. Reč je o ciljanoj, sektorskoj podršci, s obzirom na to da je procenjeno da takva pomoć može da ublaži negativne posledice koje je na autoprevoznike ostavila pandemija virusa korona. Krajem septembra očekuje ih i poslednja rata pomoći. Ukupno je za meru podrške autoprevoznicima rebalansom budžeta opredeljeno 2,6 milijardi dinara.

Ministar finansija je naglasio da je država u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije ukupno izdvojila dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP-a, a uz dva paketa podrške prošle godine ukupan zbir pomoći države vredan je osam milijardi evra, odnosno približno 17,4 odsto BDP-a.

Mali je rekao da je država jasno opredeljena da pruži pomoć onima kojima je neophodna i da su zato i opredeljena sredstva za tri paketa pomoći od prošle godine. Prema njegovim rečima, to je podrška koja je od značaja ne samo za očuvanje privrede, već i radnih mesta, a pre svega životnog standarda građana Srbije, a to je moguće zato što su javne finansije države stabilne i ima dovoljno novca, kao i spremnosti države da pomogne onda kada je to neophodno.