Damnjan Knežević – Migranti su potencijalni izvor zaraze

0
103

Damnjan Knežević iz Narodnih patrola upozorava da su migranti navodno i zdravstvena opasnost, jer su stotinama kilometara puta pod vedrim nebom, a često nemaju nikakvu medicinsku zaštitu.

Migranti ne predstavljaju samo bezbednosni i politički problem, već i zdravstveni. Oni nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu tokom boravka u Srbiji, niti je državnim organima Srbije dostupna njihova medicinska dokumentacija. Takođe, često se u kampu mogu naći velike količine lekova, ali i nedozvoljene supstance kao što su opijati i halucinogeni. Pitali smo osnivača Narodnih patrola Damnjana Kneževića kako bi država trebalo da reši problem zdravstvene bezbednosti kada su migranti u pitanju.

U kontekstu globalne interkontinentalne migracije koja pogađa Srbiju i sve češćeg i dužeg boravka migranata, potrebe ovih ljudi, pre svega zdravstvene potrebe, postaju sve složenije, sa potencijalom da bez adekvatnog odgovora i održivog sistema utiču u budućnosti i na druge sfere društvenog života. Uslov funkcionisanja sistema zdravstvene zaštite migranata, tražilaca azila i lica koja su dobila azil leži u oslanjanju na postojeći sistem zdravstvene zaštite za srpske građane, u pružanju zdravstvenih usluga u skladu sa postojećim procedurama i važećim propisima, bez preusmeravanja usluga zdravstvene zaštite na nedržavne inostrane organizacije ili aktere van sistema. Nažalost, ovaj teorijski model zdravstvene zaštite za migrante u praksi često ne funkcioniše, to jest mnogi migrant nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Damnjan Knežević iz Narodnih patrola je naveo da se dešava da migranti provedu u Srbiji i po deset meseci, a da ih niko ne pregleda, iako im je oslabljen imunitet od uslova života i maratonskog puta, pa da zato predstavljaju i potencijalni izvor zaraznih bolesti koje navodno prete domaćem stanovništvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here