Otkup junadi – Klaničari povoljniji od nakupaca

0
86

Iz udruženja „Agroprofit“ poručuju farmerima da bez preke potrebe ne prodaju utovljenu junad. Do polovine septembra udruženje „Agroprofit“ primiće u goste najvećeg klaničara iz Albanije, koji je zainteresovan za kupovinu junadi (muške i ženske) do 320 kg žive mere, kao i utovljena grla.

Junad simentalske i šarole rase klaničari su plaćali 2,25 evra/kg žive mere farmerima u selu Rivica kod Iriga i Utrinama kod Ade. Kupci su robu odmah isplatili ili će to učiniti uskoro, uz dostavu dokumenata koji su potrebni za ostvarivanje premije od 15.000 dinara po junetu. Ovim otkupom domaći klaničari su bili povoljniji od nakupaca koji u ove krajeve dolaze sa juga zemlje, jer su nudili niže cene i bez dostavljanja papira bitnih za premiju.

Klaničari su davno povećali cene u mesarama i imaju računicu da kvalitetnu junad plaćaju i 2,30 evra/kg žive mere, ali nije realno što pojedini farmeri već sada za junad traže 2,5 evra, rekli su u proizvodnoj grupi odgajivača tovnih rasa goveda udruženja „Agroprofit“. U ovom udruženju tvrde da nije prihvatljivo da junad bude jeftinija od pomenutih otkupnih cena ali i da nije poslovno što se u pojedinim mesarama juneće meso bez kosti prodaje po ceni od 790 dinara.

Od težine trupa, prvu kategoriju (but) meso čini 28%, a drugu 24% (slabina bez bifteka, leđa, plećka). Tehnolozi tvrde da težina kostiju kod utovljenog juneta tovne rase težine oko 600 kg, ne prelazi 19%.

Iz udruženja „Agroprofit“ poručuju farmerima da bez preke potrebe ne prodaju utovljenu junad. Do polovine septembra udruženje „Agroprofit“ primiće u goste najvećeg klaničara iz Albanije, koji je zainteresovan za kupovinu junadi (muške i ženske) do 320 kg žive mere, kao i za utovljena grla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here