Protest „Zrenjanin je žedan“ – Voda ne sme biti predmet slobodne trgovine i profita

0
113

U subotu je održan šesti protest za vodu u Zrenjaninu sa kog je poručeno da voda ne sme biti predmet slobodne trgovine i profita. Iako je bio pozvan, gradonačelnik Zrenjanina nije došao na protest, a pitanja koja su mu organizatori iz Zrenjaninske akcije uputili ostala su bez odgovora.

U subotu, 4. septembra, održana je šesta po redu protestna vožnja za zdravu pijaću vodu u Zrenjaninu. Udruženje Zrenjaninska akcija koje organizuje ove proteste u subotu je organizovalo i takmičenje u brzom ispijanju flaširane vode kao pandan Danima piva u gradu koji, kao što nema ispavnu pijaću vodu, nema ni pivaru. Na protestu su okupljeni očekivali gradonačelnika Zrenjanina, kom su pored poziva da dođe uputili i nekoliko pitanja. Gradonačelnik nije došao pa su pitanja i ovog puta ostala bez odgovora.

Zahvalivši se svim sugrađanima koji podržavaju borbu za zdravu pijaću vodu Bekim Rukeci iz Zrenjaninske akcije rekao je da će uskoro početi sudski procesi u vezi sa fabrikom vode te da se zna da će na gubitku i ovog puta biti stanovnici Zrenjanina. Rukeci je posebno naglasio da je voda javno dobro od strateškog značaja i da kao takva ne sme biti predmet slobodne trgovine i profita. On je najavio i da će Zrenjaninska akcija krenuti sa aktivnostima u cilju stavljanja van snage Izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine.

U svom dopisu gradonačelniku Zrenjanina kojim je pozvan da dođe na protest koji je održan u subotu Zrenjaninska akcija iznela je 4 zahteva. Naime, traže čistu i zdravu vodu u slavinama, do tada traže 2l vode po članu domaćinstva za početak svim građanima koji primaju socijalnu pomoć, koji rade za minimalac, koji primaju dečiji dodatak i svim petočlanim porodicama. Sem toga zahtevaju i krivičnu odgovornost svih koji su bili uključeni u fijasko sa fabrikom vode bilo da su bili u prethodnoj ili su u sadašnjoj vlasti i na kraju u rešavanje problema u vezi sa vodom traže učešće stručne i opšte javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here