Velimir Abramović – Tesla je još uvek neproučen i neshvaćen

0
359

Teslin ventil, izum koji je star 100 godina, prema rečima Velimira Abramovića, mogao bi da se upotrebi kao najnovije tehnološko dostignuće u modernoj tehnologiji.

Nikola Tesla patentirao je izum koji je po njemu nazvan Teslin ventil još 1920. godine, ali tek čitav vek kasnije naučnici su otkrili da ne samo da je taj izum korisniji nego što se prethodno mislilo, već i da može da  ima i potpuno nove načine primene, poput upumpavanja goriva u motore. Zamolili smo dr filozofije Velimira Abramovića, publicistu, univerzitetskog profesora i istraživača lika i dela Nikole Tesle da prokomentariše značaj ovog Teslinog izuma.

Nikola Tesla je poznat kao čarobnjak električne energije i strujnih kola ali je njegov manje poznati rad kontrole toka strujanja tečnosti, prema mišljenju naučnika, bio ispred svog vremena. Teslin ventil sastoji se od serije petlji u obliku suza koje su povezane u nizu, a napravljen je tako da omogućava protok tečnosti samo u jednom smeru, bez potrebe za drugim pokretnim delovima. Ovaj uređaj na neki način radi i poput sklopke, odnosno, tek kad kroz njega prolazi dovoljna količina tečnosti, on sprečava njeno kretanje u pogrešnom smeru, pa bi taj izum mogao da bude upotrebljen za upumpavanje goriva ili drugih tečnosti u motore i mašine. Univerzitetski profesor i istraživač lika i dela Nikole Tesle, Velimir Abramović je rekao da je Tesla još uvek neproučen i neshvaćen, a Teslin ventil, izum koji je star 100 godina, mogao bi da se upotrebi kao najnovije tehnološko dostignuće u modernoj tehnologiji i da bude alternativa konvencionalnom ventilu, čiji se pokretni delovi habaju s vremenom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here