Darko Trifunović – Mi smo podeljeno društvo zahvaljujući psihološko-propagandnim sredstvima

0
28

Prema rečima Darka Trifunovića, suština psihološke propagande je podela društva tako da ono ne može da se brani jer ima razorene institucije koje ne mogu da odgovore na pretnju jer je ne vide kao takvu.

Lažne vesti su specijalni metod da se kontrolišu i destabilizuju inferiorne države koje služe kao objekti u geopolitičkim odnosima. Propagandnim operacijama urušava se poverenje građana u postojeći poredak i time se postiže veliki efekat uz utrošak minimalnih sredstava. Zamolili smo profesora bezbednosti Darka Trifunovića da odgovori na pitanje da li se protiv Srbije vodi propagandni rat.

Hibridna dejstva podrazumevaju učešće jedne ili više stranih službi koje u sajber prostoru organizuju ono što se nekada nazivalo specijalnim ratom, psihološkim dejstvima, samo što sada u novim okolnostima i uslovima, sve te metode se primenjuju u sajber prostoru, rekao je profesor bezbednosti Darko Trifunović. Prema njegovim rečima, u Srbiji ima portala čiji je jedini zadatak da što više polarizuju društvo i da preko portala bez impresuma ili društvenih mreža, prave podelu u jednom društvu. Vesti u tim portalima plasiraju se iz jedne ili više službi, što zavisi od toga ko vodi to hibridno dejstvo, ali kako je rekao Trifunović,  posledice po stanovnštvo i po državu mogu da budu izuzetno loše.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here