Potpisan Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između Srbije i Mađarske

0
51

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje. U sedištu Vlade Mađarske održana je zajednička sednica dveju vlada, a pre toga su organizovani i brojni bilateralni sastanci.

Premijeri Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dveju zemalja. Takođe, resorni ministri potpisali su prateće memorandume o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede, diplomatskih odnosa, policije, evropskih integracija, kao i za razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte. Sporazume su u ime Srbije Vlade Srbije potpisali, sa kolegama iz Mađarske, ministri spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka privrede Anđelka Atanacković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

U sedištu Vlade Mađarske prethodno su održani bilateralni sastanci dvoje premijera i članova dveju vlada. Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dveju zemalja stvoriće institucionalne okvire za dalje unapređenje odnosa Srbije i Mađarske, kao i za realizaciju zajedničkih projekata u mnogim oblastima. Nakon toga, biće potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske i Ministarstva privrede Srbije. Memorandumom o razumevanju će biti omogućena saradnja mladih poljoprivrednika dveju zemalja, a Memorandum o saradnji u oblasti diplomatskih obuka između Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na današnjoj plenarnoj sednici zvaničnici dveju zemalja razgovarali su o bilateralnim, političkim i ekonomskim odnosima, regionalnim pitanjima, ekonomnskom oporavku posle pandemije korona virusa, ilegalnim migracijama. Tema ovog sastanka bila je situacija u regionu, sprovođenje reformi u sklopu procesa evropskih integracija, kao i godišnji plan tehničko ekspertske pomoći Mađarske u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Najviši zvaničnici dveju zemalja više puta su ocenili da su odnosi Mađarske i Srbije poslednjih godina podignuti na najviši nivo u novijoj istoriji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here