Dogovor oko izbornih uslova

0
73

Politikolog Boban Stojanović je ocenio da odlaganje dogovora oko izbornih uslova ostavlja sve manje vremena za opoziciju, ali i manje vremena za vlast, jer bez opozicije u državnim institucijama, Srbija ne izgleda kao normalna zemlja.

Međustranački pregovori sa predstavnicima Evropskog Parlamenta nisu do sada dali odgovarajuće rezultate po opoziciju. Koliko je realno da se postigne dogovor u dogledno vreme koji će zadovoljiti opoziciju, upitali smo politikologa Bobana Stojanovića.

Dokumentom iz Brisela sa predlozima o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, gotovo niko nije zadovoljan. Ni deo opozicije, ni vladajuće stranke. Nije izostalo ni pojašnjenje Vladimira Bilčika i Tanje Fajon. U saopštenju se navodi da radni dokument nije isto što i politički sporazum i da on pruža moguće orijentacije učesnicima međustranačkog dijaloga. Naglašeno je i da je na samim učesnicima dijaloga da pronađu međusobni dogovor i da je uloga evroparlamentaraca da pomažu na putu ka postizanju takvog sporazuma, ne da nameću stavove ili unapred pripremljena rešenja. U predlogu, između ostalog piše da je potrebno: da se obezbedi ravnopravan pristup medijima, da svi emiteri moraju da se pridržavaju Zakona o javnom informisanju, kablovski emiteri osiguraju uravnoteženo predstavljanje stavova kako vladajućih tako i opozicionih stranaka, ali i stručnjaka. Politikolog Boban Stojanović je istakao da će kraj septembra i početak oktobra pokazati da li će biti postignut neki dogovor oko izbornih uslova ili nas možda čeka protestna jesen. On je dodao i da je sve manje vremena za opoziciju, ali i za vlast, jer bez opozicije u državnim institucijama, Srbija ne izgleda kao normalna zemlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here