Dan evropskih jezika u Belom Blatu

0
54

26. septembar, Dan evropskih jezika, obeležen je u Belom Blatu. Nastavnica slovačkog jezika beloblatske osnovne škole i njeni učenici ovim povodom pripremili su video snimak posvećen vetru, njegovom značenju i izgovoru te reči na svim evropskim jezicima.

Govorna raznolikost Evrope prava je riznica jezika i predstavlja izuzetno jezičko i kulturološko bogatstvo. Većina sadašnjih evropskih jezika pripada indo-evropskoj lingvističkoj grupi sa zajedničkim prajezikom kao ishodištem. Takođe znamo da je kroz vekove došlo do jezičkih divergencija i različitih govornih profilacija, tako da različitim kombinacijama nastaju mnogi jezici unutar evropskog prostora. Upravo zbog te novostvorene jezičke lepeze, a da se „mali jezici“ ne bi izgubili, Veće Evrope u Strazburu je 2001. godine donelo odluku da 26. septembar postane Dan evropskih jezika. To je ujedno i prilika da se ljudi, posebno deca, još više zbliže i još bolje razumeju.

U beloblatskoj školi komunikacija se odvija na pet jezika i to je pravi kuriozitet za tako malu zajednicu. Belo Blato je Evropa u malom i potpuno je normalno da se tom danu, Danu evropskih jezika, posvećuje značajna pažnja. Za tu priliku nastavnica slovačkog jezika, Adela Obšustova i njeni učenici, kreirali su jedan neobičan pano i video klip posvećen vetru; njegovom značenju, uticaju na ljude i izgovoru te reči na svim evropskim jezicima. I to je upravo specifikum beloblatske male zajednice, njeno jezičko bogatstvo koje generiše sve prednosti proizašle iz takve pozicije. To su pre svega međusobno poštovanje i razumevanje, velika tolerancija i poliglotizam kao komparativno-obrazovna i radna prednost. U vremenu poljuljanih vrednosti ovo je verovatno i recept za opstanak, pomirenje i suživot ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here