Ministar Stefanović – Ne smemo zaboraviti majora Tepića i vojnika Mirkovića

0
76

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su herojski poginuli 29. septembra 1991. godine braneći vojno skladište tadašnje JNA od hrvatskih jedinica.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa Tanjom Tepić Rosić, ćerkom majora Milana Tepića, i Ankom Mirković, majkom vojnika Stojadina Mirkovića. Terpić i Mirković su herojski poginuli 29. septembra 1991. godine braneći vojno skladište tadašnje JNA od hrvatskih jedinica, a Srbija mora pamtiti heroje kao što su bili Milan Tepić i Stojadin Mirković. Ne samo naša deca, već i buduće generacije, moraju znati ko su bili najveći među nama i koliko je njihovo junaštvo bilo rekao je ministar Stefanović i dodao da su oni žrtvovali svoje živote bez razmišljanja za otadžbinu i za naš narod te da smo zato dužni da ih se sećamo, da brinemo o njihovim porodicama i da ne dozvolimo da njihova imena i njihova dela prekrije zaborav.

Septembra 1991. godine major Milan Tepić branio je sa grupom vojnika skladište „Barutana“ u šumi Bedenik kod Bjelovara, koji su napadale snage Zbora narodne garde Hrvatske u nameri da se domognu municije i eksploziva. Shvativši da postoji opasnost da sredstva koja su mu poverena padnu u ruke neprijatelja, major Tepić aktivirao je detonator i uništio skladište, a tom prilikom je i sam svesno izgubio život. Neposredno pre toga major Tepić naredio je svojim vojnicima da se sklone, ali je tu naredbu odbio vojnik Stojadin Mirković nastavivši da dejstvuje po hrvatskim snagama koje su ga, ubrzo smrtno ranile. Sutra se navršava punih trideset godina od stradanja dvojice heroja. Major Milan Tepić posthumno je odlikovan Ordenom narodnog heroja što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije, a vojnik Stojadin Mirković Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here