Isplaćena poslednja rata sektorske pomoći auto-prevoznicima

0
91

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potvrdio je da je danas isplaćena poslednja, šesta rata sektorske pomoći auto-prevoznicima u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa.

Danas je isplaćena poslednja, šesta rata sektorske pomoći auto-prevoznicima u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa. Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je tim povodom podsetio na to da država već šest meseci konstantno uplaćuje novac auto-prevoznicima, navodeći da je isplata poslednje rate pomoći predviđena za 650 autobuskih prevoznika koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške. Do sada je svaki prevoznik koji ispunjava propisane uslove dobio šest puta po 600 evra po autobusu, što je ukupno 3.600 evra, precizirao je on i objasnio da se pomoć uplaćuje na namenske račune otvorene kod Uprave za trezor, za šta je danas izdvojeno približno 469 miliona dinara. Ministar je napomenuo da je u pitanju sektorska podrška koja je pokazala opravdanost kada je reč o ublažavanju negativnih posledica koje je na auto-prevoznike ostavila aktuelna pandemija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovaj sektor se polako oporavlja. Broj prevezenih putnika u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, veći je za 12,2 odsto, pri čemu je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju povećan za 13,1 odsto, ukazao je Mali. Prema njegovoj oceni, potrebno je ne samo povećati obim prevezenih putnika, već i intenzivno raditi na unapređenju mreže puteva i kvalitetu tog prevoza. Cilj je, kako je dodao, da do kraja godine imamo deset auto-puteva i brzih saobraćajnica u izgradnji. Deonica Preljina–Požega, Moravski koridor, put Sremska Rača–Kuzmin i Novi Sad–Ruma samo su neki od pravaca koje gradimo, predočio je ministar i dodao da se trenutno gradi i projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva, a tu je i gotovo 17.000 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na kojima se radi.

Mali je poručio da je Srbija ekonomski i finansijski stabilna zemlja, uz uverenje da do kraja godine možemo dostići privredni rast od gotovo sedam procenata. Prema njegovim rečima, javni dug ćemo zadržati u zadatim okvirima, očekuje nas povećanje minimalne zarade, plata i penzija, a i deficit će nam biti mnogo manji nego što smo planirali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here