Mihajlo Ulemek, nekadašnji pukovnik Srpske dobrovoljačke garde je rekao da se u Srbiji odavno ništa ne proizvodi, već se svi bave pranjem nelegalno stečenog novca, a da je u takve poslove uključena čak i policija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji s kolegama iz Niša, po ovlašćenju posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su 51 osobu zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, praveći lažne fakture za američke kompanije. Te malverzacije otkrivene su od strane nadležnih organa tek posle više godina. Upitali smo Mihajla Ulemeka nekadašnjeg pukovnika Srpske dobrovoljačke garde da prokomentariše ovaj slučaj.

Kako se navodi u saopštenju, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija odlučna da se obračuna sa svim vidovima kriminala, posebno finansijskim, kojim se siromaše građani. Sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara. Osumnjičeni su, kako je navedeno, potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji. Mihajlo Ulemek, nekadašnji pukovnik Srpske dobrovoljačke garde rekao je da u Srbiji ovo nisu usamljeni slučajevi i da bi se u svakom gradu mogla naći grupa koja pere nelegalno stečeni novac, te da su u takve radnje uključene čak i država i policija.