“Izađi mi na teglu” u Zrenjaninu

0
113

Na Trgu slobode održano je takmičenje u pripremanju ajvara Izađi mi na teglu, koje je okupilo 15 takmičarskih ekipa. Zrenjanin je bio poslednji kvalifikacioni grad koji je posetio najveći gastronomski karavan na Balkanu, a pobednike kvalifikacija uskoro očekuje finale u Beogradu.

Najveći gastronomski karavan na Balkanu koji nosi naziv „Izađi mi na teglu“ posetio je u okviru svoje osme sezone i Zrenjanin, gde se u pripremanju ajvara na Trgu slobode nadmetalo 15 ekipa. “Izađi mi na teglu” je nacinalno takmičenje u pripremanju ajvara pod otvorenim nebom. Manifestacija u formi karavana putuje iz grada u grad održavajući niz jednodnevnih takmičenja u pripremanju ajvara. Organizatori karavana obezbeđuju kompletno opremljeni takmičarski štand, čuveni Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so, a na takmičarima je samo da pripreme najukusniji ajvar.

Nakon završene sedme sezone, karavan je obišao čak 170 gradova, napunio preko 35.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 800.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih sedam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here