Dejan Lučić – Severna Koreja neće praviti nikakve probleme u svetu

0
73

Pisac Dejan Lučić je povodom izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju o stanju u Severnoj Koreji rekao da ne očekuje da će Severna Koreja praviti probleme na globalnom nivou, jer je pod nadzorom Kine i Rusije.

Postoje navodi da je Severna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor za koji se veruje da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, navodi Međunarodna agencija za atomsku energiju u godišnjem izveštaju. Ova nadzorna agencija UN za atomsku energiju nema pristup Severnoj Koreji otkako je Pjongjang 2009. proterao inspektore pomenute agencije. Koreja je zatim nastavila svoj program nuklearnog naoružanja i ubrzo nastavila nuklearna testiranja. Poslednji nuklearni test bio je 2017. Međunarodna agencija za atomsku energiju sada Severnu Koreju prati izdaleka, uglavnom putem satelitskih snimaka. Pitali smo Dejana Lučića za mišljenje postoji li objektivna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja kada je Severna Koreja u pitanju.

Stručnjaci godinama na osnovu satelitskih snimaka pokušavaju da nadgledaju i shvate kolikim nuklearnim arsenalom raspolaže Pjongjang i šta je u stanju da proizvede režim Kima Džonga Una. Kim Džong Un je nuklearni kompleks Jongbion stavio u središte nekadašnjih pregovora sa Donaldom Trumpom. Reaktor od pet megavata bio je glavni izvor plutonijuma za oružje, iako su mnogi analitičari tvrdili da postrojenje zastareva. Dogovor o njegovom ukidanju u zamenu za ublažavanje sankcija navodno je odbacio Donald Tramp. U januaru ove godine je Kim Džong Un rekao da će nastaviti da razvija nuklearni arsenal. Komentarišući situaciju u Severnoj Koreji, pisac Dejan Lučić istakao je da bi svaka država trebalo da se učtivo ponaša prema zemlji koja poseduje nuklearno naoružanje, ali da ne očekuje da će Severna Koreja praviti neke globalne probleme jer je pod nadzorom Rusije i Kine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here