Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon Samita EU – Zapadni Balkan u Sloveniji, da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve zemlje članice „isti apetit“ za proširenje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je novinarima nakon Samita Evropska unija-Zapadni Balkan preneo da je zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri zemalja EU sa liderima regiona razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana, te da se u ime Srbije zahvalio na svoj podršci i pomoći, brojnim investicijama i novcu koji poreski obveznici EU ulažu u našu zemlju. On je istakao da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve države članice isti apetit za proširenje Unije. Ali, kako je rekao, svi su pažljivo slušali glavne aktere i svi razumeju da postoje strateški interesi EU na prostoru regiona. Predsednik je naveo da je za Srbiju zanimljivo i značajno što je moglo da se vidi koje zemlje žele brže proširenje, ali i koje su veći skeptici.

Predsednik Vučić preneo je da je danas, na Brdu kod Kranja, gde je učestvovao na Samitu EU-Zapadni Balkan, razgovarao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisem, koji je rekao da će zvanična Atina nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije. Preneo je da je kratko razgovarao sa španskim premijerom kojem je zahvalio na podršci, sa slovačkim premijerom, rumunskim predsednikom, kao i predstavnicima zemalja EU koje ne priznaju takozvano nezavisno Kosovo. Ukazao je da je imao dug razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem. On je izjavio da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština. Preneo je da je imao i posebne razgovore sa mađarskim premijerom, kao i češkim premijerom, te i mnogim drugim evropskim liderima. Vučić je rekao da je razgovarao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima dve zemlje. Isto tako, dodao je da je ragovarao i sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, sa kojima će, kako je naglasio, nastaviti razgovore.