Slobodan Reljić – Glavni članovi Kriznog štaba su savetnici Fajzera

0
107

Prema rečima novinara i sociologa prof. dr Slobodana Reljića, pojedini članovi Kriznog štaba su povezani sa farmaceutskim korporacijama, tako da konačne odluke o merama za suzbijanje epidemije covid 19 treba da donosi Vlada Srbije, a da funkcija Kriznog štaba bude savetodavna.

Srbija je prva u Evropi i druga zemlja na svetu po prosečnom dnevnom broju novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika, pokazali su podaci sajta ourworldindata.org. I pored ovakvih podataka, Krizni štab više ne viđamo tako redovno kao tokom većeg dela 2020. godine kada je korona virus bio u prvom, drugom, trećem talasu. Pitali smo novinara Slobodana Reljića kako objašnjava razliku u preporukama i radu Kriznog štaba sada i u toku prethodne godine.

Odgovarajući na pitanje šta nas čeka tokom jeseni, većina lekara je izjavila da ćemo sigurno imati novi talas, ali da broj zaraženih neće dostići „rekord“ iz prethodnog talasa, procenjujući da broj inficiranih ne bi trebalo da prelazi 4.000. Srbija trenutno ima najveći broj zaraženih na svetu na 100.000 stanovnika kada se uzmu u obzir države sa preko pola miliona stanovnika, a u isto vreme je i zemlja sa jednim od najvećih udela pozitivnih među svim testiranima. Republički krizni štab ali i lokalni štabovi nedeljama unazad nisu doneli nijednu novu meru, a epidemiolog Zoran Radovanović je rekao da nije očekivao ovoliki broj obolelih, ali da se to moglo očekivati jer je vakcinacija od juna stala i jedva se pomera za jedan odsto, tako da, prema njegovim rečima, izgleda kao da je  “narod digao ruke od Kriznog štaba, a onda je i Krizni štab digao ruke od naroda”. Komentarišući novonastalu situaciju, novinar Slobodan Reljić je rekao da Krizni štab treba da bude savetodavno telo a da konačnu odluku o merama tokom epidemije covid 19 treba da donosi država tj. Vlada Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here