Sednica Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu na Zlatiboru

0
112

Na Zlatiboru je održana sednica Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti u okviru bilateralne saradnje Srbije i Rusije, kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, građevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije i druge.

Na Zlatiboru je održana sednica Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kojoj su kopredsedavali ministar Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov. Na zasedanju su razmatrana aktuelna pitanja iz najvažnijih oblasti u okviru bilateralne saradnje, kao što su trgovina, energetika, poljoprivreda, građevinarstvo i infrastruktura, zdravstvo, odbrana, inovacije, visoke tehnologije i druge. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je u svojstvu domaćina prisustvovao ovom međudržavnom skupu je rekao da je ovo veliki dan i za Srbiju i za opštinu Čajetina koja je na pravi način iskoristila održavanje 19. sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije na Zlatiboru da predstavi svoje potencijale i da pozove ruske investitore da ulažu. On je napomenuo da je Čajetina jedina lokalna samouprava u Srbiji koja ima Kancelariju za saradnju sa Rusijom, koju je osnovala još 2015. godine, i koja je za sada, u turističkom smislu, ispunila svoj pun značaj. Na ekonomskom planu ima još više potencijala da putem ove kancelarije  budu predstavljeni tradicionalni proizvodi Zlatibora ruskom tržištu  – izjavio je Stamatović. On je rekao da su Rusija i ruski narod kroz istoriju uvek pomagali srpskom narodu i da je činjenica da su nakon Drugog svetskog rata kod nas prvi lekari, inženjeri i arhitekte upravo bili Rusi. Predsednik opštine Čajetina je napomenuo da se taj kontinuitet nastavlja i dan-danas i da se nada da će poseta Jurija Borisova Čajetini dovesti do toga da investitori iz Rusije krenu da u većem broju ulažu na Zlatiboru, na teritoriji opštine Čajetina i u celoj Srbiji. On je još dodao da će sa Zlatibora u značajnijem obimu biti plasirani proizvodi na teritoriju Ruske Federacije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je izjavio da mu je drago da je veliki broj gostiju iz Rusije mogao da se na Zlatiboru upozna sa lepotama Srbije a to je potvrdilo njihovo oduševljenje toplim prijemom i divnom prirodom ovog dela Srbije. On se posebno zavalio opštini Čajetina i njenom predsedniku Milanu Stamatoviću na izuzetno dobroj organizaciji, na toplom i srdačnom prijemu.

Zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov je obišao turističke potencijale Zlatibora i opštine Čajetina a posebno je bio zadovoljan što je iz ptičije perspektive, vožnjom Zlatiborskom gondolom, još bolje uspeo da upozna Zlatibor i sagleda potencijale za ulaganja firmi iz Rusije. Borisov je izjavio da su učesnici “na današnjoj sednici Međudržavnog komiteta za saradnju Srbije i Rusije uspeli da razmotre sva značajna pitanja bitna za saradnju naših dveju zemalja, od energetike preko industrije do zdravlja, saobraćaja ili upotrebe informacionih tehnologija. On je na kraju zahvalio svojim srpskim domaćinima i naglasio da “ne samo da imamo prijateljske, već imamo prave bratske odnose”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here