Skup (Od)Ustani Srbijo u organizaciji Građanskih inicijativa i pokreta Novi Optimizam

0
88

Povodom 21. godišnjice petooktobarskih promena u Srbiji, u  Dorćol placu je 5. oktobra održan skup „(Od)Ustani Srbijo!?!!“ u organizaciji Građanskih inicijativa i pokreta Novi Optimizam. Okupljeni su se saglasili da je 5. oktobar važan datum jer su tada građani smogli snagu da se pobune.

Povodom 21. godišnjice petooktobarskih promena u Srbiji, u  Dorćol placu je 5. oktobra održan skup „(Od)Ustani Srbijo!?!!“ u organizaciji Građanskih inicijativa i pokreta Novi Optimizam. Ispred Novog optimizma prisutnima se obratio osnivač ovog pokreta Branislav Grubački Guta koji je rekao da je 5. oktobar veliki dan koji je važan za sve stanovnike Srbije i za sve ljude koji su tog 5. oktobra 2000. godine ipak smogli snagu da se pobune protiv jednog zločinačkog režima i da naprave jedan preokret u sopstvenim životima.

Ovim događajem zvanično je započeto i obeležavanje 25 godina od osnivanja Građanskih inicijativa. U uvodnom delu je pušten film „Sećanje na 5. oktobar” iz arhive TV Mreže, napravljen 2010. godine, koji je prikazao kako je Srbija izgledala na pola puta od 05. oktobra 2000. godine do danas. Na događaju je izložena i serija fotografija autentičnih događaja sa beogradskih ulica 5. oktobra, autora Srđana Veljovića, kao i performans: „Izvini, Nušiću” u izvedbi Reflektor teatra i Kudesa. Skup je završen svirkom grupe „Dža ili bu“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here