Slobodan Reljić – Gde Rio Tinto prođe tu trava više ne raste

0
151

Naši zakoni nisu restriktivni i napravljeni su tako da strani investitori mogu da rade bilo šta, rekao je novinar i sociolog prof. dr Slobodan Reljić i naglasio da mi kao narod treba da uzmemo sudbinu u svoje ruke i da postanemo svesni činjenice da niko spolja neće doći da nas razvija.

Građani Bora i mesnih zajednica iz okoline, ponovo su protestovali zbog zagađenja, ali i nekontrolisanog širenja rudnika u okolnim selima. Osnovni zahtev okupljenih ljudi na protestu u Boru je bio da kineska kompanija krene da poštuje zakone Republike Srbije. Okupljeni građani, stanovnici nekoliko mesnih zajednica oko Bora, kao i sami građani Bora, pitali su Vladu Srbije, ali i svog gradonačelnika, da li je sa rudnikom zajedno prodala i njih. Zamolili smo novinara Slobodana Reljića da prokomentariše ogromne ekološke probleme sa kojima se Srbija suočava.

Nezadovoljni građani Bora, koji su se okupili u velikom broju protestujući zbog prekomernog zagađenja u ovom gradu, naglasili su da su problemi sa zagađenjem pojačani od kada je kineska kompanija Ziđin krajem 2018. godine, postala većinski vlasnik RTB Bor, tako da često dolazi do zagađenja sumpor-dioksidom koje je veće od zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom. Okupljeni građani su na septembarskom protestu uputili zahtev Gradskoj upravi i resornim ministarstvima da kineska kompanija počne da primenjuju zakone Republike Srbije, jer je očigledno da Kinezi ne poštuju Zakon o zaštiti životne sredine, o čemu svedoče rezultati sa mernih mesta o zagađenju vazduha u ovom gradu, što pokazuje i studija koju je uradio Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Komentarišući ekološke probleme sa kojima se Srbija suočava, Slobodan Reljić je rekao da se strani investitori u našoj državi doživljavaju kao “obogotvorenje nekog dobra” i naveo slučaj Rio Tinta koji će za korišćenje resursa naše zemlje ostvariti dobiti u iznosu 3:100, pri čemu će Srbija dobiti samo 3%  dajući ovoj kompaniji da eksploatiše deo svoje teritorije, a sve štete koje nastanu ostaće nama, jer kako je ocenio Reljić ,,Kad Rio Tinto prođe kroz neku teritoriju tu trava ne raste”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here